Het gaat er weer aankomen. De klok gaat achteruit. Betekent dit voor jouw kindje dat hij/zij nu al om 05.00 uur wakker zal worden?
Het kan anders!
Voordat de wintertijd in gaat kan je het ritme namelijk al in kleine stapjes gaan verschuiven om dit te voorkomen. Dit doe je door in de week voor de wintertijd al het ritme met 10 minuten op te gaan schuiven. Niet alleen de bij slaapjes, maar ook alle eet en drinkmomenten en de gehele dagroutine. Het zal niet altijd uitkomen met de wakkertijden, maar blijf dan wel proberen om de eet en drink momenten te verschuiven. Biedt eventueel een powernap aan op de dag dat de wintertijd in gaat om op een latere bedtijd te komen. Heb je niet zo veel tijd? Dan kan je 4 dagen voordat de wintertijd in gaat alles met 15 minuten verschuiven.
SlaaptipZzZ:
- Houdt het slaapkamertje donker. Alleen zo kan het slaaphormoon melatonine aangemaakt worden. Wanneer er licht binnen komt stijgt het cortisol niveau. Het hormoon waardoor je wakker wordt en blijft.
- ‘s Ochtends als je opstaat (na 06:00 uur) mag het licht juist wel naar binnen om het biologische klokje in te stellen en daarna lekker buiten spelen of wandelen.
- Goede slaapjes overdag, betekent goed slapen ‘s nachts. Wanneer er overdag niet goed wordt geslapen is de kans van spoken ‘s nachts groter vanwege de vermoeidheid.
- Mocht je kindje alsnog voor 06:00 uur wakker worden, behandel het dan alsof het nog nacht is. Fluister, houdt het kamertje donker, stel je kindje gerust en haal hem er niet uit het bedje voor 06:00 uur. Troosten mag uiteraard! Bij rust kan je hem weer neerleggen.
Geef het een paar dagen en daarna zal je merken dat het ritme gaat verschuiven. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om je kindje gewoon lekker go with the flow te laten gaan. Niks moet, alles mag :)
Reactie plaatsen
Reacties